2012

 

 

 

Η αποστολή του Plisskën το 2012 ήταν να πραγματοποιήσει ένα φεστιβάλ όπου η μουσική θα αρχίσει να ταυτίζεται με τη βιωσιμότητα. Λοιπόν, πώς τα πήγαμε; Για αρχή, οι καλλιτέχνες ήταν άπαιχτοι, ο χώρος χαλάρωσης και ο κήπος ήταν φοβεροί, τα παιχνίδια και οι ελεύθεροι χώροι επίσης, το merchandise ήταν εφευρετικό -και ναι- η εκδήλωση ήταν πράγματι ένα φιλικό προς το περιβάλλον κατόρθωμα!

 

Ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα:

 

  • Το 93% (600kg) των αποβλήτων που δημιουργήθηκαν στο φεστιβάλ, επαναχρησιμοποιήθηκαν, μειώθηκαν ή ανακυκλώθηκαν μέσω της συνεργασίας μας με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), η οποία παραχώρησε ευγενικά ενημερωτικό υλικό σε όλους δωρεάν. Αυτό ανέρχεται σε 300g που ανακυκλώθηκαν από κάθε άτομο, είτε παρακολουθούσε, είτε βρισκόταν στη σκηνή, είτε δούλευε για το φεστιβάλ το 2012 (Σύνολο ~ 1800 άτομα).
  • Μόνο 45kg των αποβλήτων που απέμειναν κατέληξαν στην χωματερή – ισοδύναμο ενός μισού κανονικού μεγέθους μπλε κάδου ανακύκλωσης. Αυτό ανέρχεται σε μόλις 25g αποβλήτων ανά άτομο.
  • Ξεχωριστοί κάδοι βρίσκονταν στο χώρο εστίασης και χρησιμοποιούνταν μόνο για απόβλητα τροφίμων.
  • Ο ψύκτης νερού στο Club Stage παρείχε δωρεάν, φρέσκο νερό συμβάλλοντας έτσι στη μικρότερη κατανάλωση πλαστικών μπουκαλιών νερού!
  • Μεγάλη επιτυχία αυτής της χρονιάς ήταν η περιοχή του κήπου, η οποία παρείχε δροσερή σκιά κάτω από χαρακτηριστικά ελληνικά φυτά και δέντρα, όπως δάφνη, πικροδάφνη και ροδιές, δίπλα σε βασιλικό, λεβάντα, θυμάρι και δενδρολίβανο.
  • Ολόκληρη η εκδήλωση υποστηρίχτηκε από εθελοντές! Οι προσπάθειες των 25 εθελοντών έδωσαν ζωή στο Plisskën Festival, τόσο την ημέρα της διεξαγωγής του, όσο και πίσω από τη σκηνή τις ημέρες που οδηγούσαν στην κορύφωση του φεστιβάλ.

Η μουσική πρέπει να βιώνεται ζωντανά με όλες μας τις αισθήσεις - ανάμεσα στις παρέες και την ενέργεια των ερμηνευτών. Επομένως, έχει πολύ μεγάλη σημασία να βρούμε έναν τρόπο να απολαμβάνουμε τα φεστιβάλ, ελαχιστοποιώντας τη ζημιά που προκαλείται στο περιβάλλον.

Το επίτευγμα αυτής της χρονιάς είναι το πρώτο βήμα προς μία ακλόνητη δέσμευση η οποία ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλα φεστιβάλ.