2013

 

 

 

Έχουμε βάλει τους fans, τους καλλιτέχνες και τους δημοτικούς εταίρους στη διαδικασία να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές οι οποίες θα βοηθήσουν να κάνουμε το Plisskën όσο το δυνατόν πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνο. Πιστεύουμε ότι η δέσμευσή μας στη βιωσιμότητα αποτελεί ζωτικό κομμάτι της εμπειρίας του Plisskën. Ποιος λέει ότι δεν μπορούμε να διασκεδάζουμε και παράλληλα να αλλάζουμε τον κόσμο;

Λοιπόν, πώς τα πήγαμε; Για αρχή, το Plisskën παρέλαβε το διεθνούς κύρους αναγνωρισμένο βραβείο A Greener Festival Award (Commended). Οι προηγούμενοι νικητές (2012) ήταν τα διάσημα φεστιβάλ του Reading και του Leeds (Reading and Leeds Festival).

Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει τίποτα απ’ όλα αυτά χωρίς τους «πράσινους» υποστηρικτές μας: BIANATT, Ε.Ε.Α.Α.Global ChallengesPodilato, Freebord GreeceCarpooling.grΟργάνωση Γη και Οικοστέγες.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα:

 

  • Το 77% (1235kg) των αποβλήτων που δημιουργήθηκαν στο φεστιβάλ, επαναχρησιμοποιήθηκαν, μειώθηκαν ή ανακυκλώθηκαν μέσω της συνεργασίας μας με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), η οποία ευγενικά παραχώρησε ενημερωτικό και χρηστικό υλικό δωρεάν.

 

PF13 Απόβλητα ανά τύπο                      

Ποσότητα που συλλέχτηκε και ανακυκλώθηκε (Kg)

PET

370

Aluminum

40

Packaging paper

205

PP/PS

275

Glass

160

FILM (material used for recycling bags)

185

  • Μόνο 375kg των αποβλήτων που απέμειναν κατέληξαν στη χωματερή.
  • Κάδοι κομποστοποίησης βρίσκονταν στο χώρος εστίασης και χρησιμοποιούνταν για απόβλητα τροφίμων, ευγενική προσφορά του ATHENS BIOWASTE PROJECT.

 

Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να κάνουμε το Plisskën μια εκδήλωση με μηδενικά απόβλητα, όπου όλα τα απόβλητα θα επαναχρησιμοποιούνται, θα ανακυκλώνονται ή θα κομποστοποιούνται. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για την επίτευξη αυτού του στόχου και δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς τη δέσμευση όλων μας.

 

  • Χάρη στη BIANATT ήμασταν σε θέση να παρέχουμε ειδικούς κάδους για την ανακύκλωση αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Η BIANATT παρείχε επίσης σημαντική υποστήριξη στις προσπάθειές και στην αίτηση μας για το Greener Festival Award.
  • Η σελίδα σχετικά με το carpooling και το φεστιβάλ, δημιουργήθηκε ειδικά για εμάς από το carpooling.gr ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση στο φεστιβάλ με βιώσιμο τρόπο. Οι προσπάθειες όμως του Plisskën για τη βιωσιμότητα στις μεταφορές δεν σταμάτησαν εκεί. Είχαμε τη χαρά να παρουσιάσουμε το Podilato, το οποίο με τη σειρά του έδωσε ένα καταπληκτικό ποδήλατο IDEAL Moovic σε έναν τυχερό νικητή την ημέρα του φεστιβάλ! Ένας ακόμη τυχερός επισκέπτης του φεστιβάλ είχε την ευκαιρία να κερδίσει μία σανίδα (freebord) που χρηματοδοτήθηκε από την Freebord Greece!
  • Είμαστε δεσμευμένοι στην προώθηση ορθών πρακτικών, όπως το έργο των ΜΚΟ, και φέτος ήμασταν τυχεροί να έχουμε την Οργάνωση Γη μαζί μας και το καταπληκτικό τους ινδικό tepee.
  • Ο ψύκτης νερού στο Club Stage παρείχε δωρεάν, φρέσκο νερό συμβάλλοντας έτσι στη μικρότερη κατανάλωση πλαστικών μπουκαλιών νερού!
  • Μεγάλη επιτυχία αυτής της χρονιάς ήταν για ακόμα μια φορά η περιοχή του κήπου, που παρείχε δροσερή σκιά κάτω από χαρακτηριστικά ελληνικά φυτά και δέντρα, όπως δάφνη, πικροδάφνη και ροδιές, δίπλα σε βασιλικό, λεβάντα, θυμάρι και δενδρολίβανο. Είμαστε ευγνώμονες στον Andrew Clements και στις Οικοστέγες που μας παρείχαν τα όμορφα, πτυσσόμενα, πράσινα μαξιλάρια τους!
  • Ολόκληρη η εκδήλωση υποστηρίχτηκε από εθελοντές! Οι προσπάθειες των  εθελοντών  ζωντάνεψαν  ολόκληρο το  Plisskën Festival, τόσο την ημέρα της διεξαγωγής, όσο και πίσω από την σκηνή τις ημέρες που οδηγούσαν στην κορύφωση του φεστιβάλ.

 

Όπως και κάθε χρόνο το Plisskën παρουσιάζει την έκθεση για το αποτύπωμα του άνθρακα (carbon footprint) και επιπλέον διεξάγει έρευνα για τη μεταφορά, σε συνεργασία με την Global Challenges, αναντικατάστατη συνεργάτη και σύμβουλο του φεστιβάλ! Μπορείτε να κατεβάσετε την έκθεση εδώ.

 

Χάρη στη διεξοδική ανάλυση των δραστηριοτήτων μας, έχουμε εντοπίσει τα δυνατά μας σημεία και τις αδυναμίες μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε τα επόμενα χρόνια. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους χορηγούς και τους υποστηρικτές μας για να γινόμαστε όλο και καλύτεροι.